synchroonzwemmen-JUN_0956
Synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen

Wat is synchroonzwemmen?

SynchroonzwemmenSynchroonzwemmen is dansen op muziek maar dan in het water. Het op muziek zwemmen noemen we een uitvoering. Je zwemt een uitvoering als groep, als duet of als solo. Hiervoor heb je techniek, kracht en uithoudingsvermogen nodig. Dit leer en verbeter je tijdens de trainingen.

De uitvoeringen oefen je eerst op de kant, je leert de bewegingen aan op de tellen van de muziek, dit noemen we droogtraining. Daarna oefenen de zwemsters dit in het water. Synchroonzwemmen is een wedstrijdsport waarbij je beoordeeld wordt door een jury. Op techniek of op uitvoering en soms op beide tegelijk.

Allemaal tegelijk dezelfde beweging uitvoeren met de liften en salto’s zorgt dit er samen voor dat synchroonzwemmen een spectaculaire sport is om te beoefenen én om naar te kijken. De schitterende badpakken en de mooie haarstukjes maken het plaatje compleet. 

Voor wie?

Als je wilt beginnen met synchroonzwemmen moet je in het bezit zijn van het c-diploma. Dit houdt in dat je de zwemslagen borstcrawl, school- en rugslag beheerst.

Wanneer?

 • Dinsdag van 18.30 tot 19.10 uur         landtraining aanloopdiploma's
 • Dinsdag van 19.10 tot 19.50 uur         landtraining Age I
 • Dinsdag van 19.50 tot 20.30 uur         landtraining overige wedstrijddiploma's
 • Vrijdag van 18.45 tot 19.30 uur          landtraining vanaf spagaatdiploma
 • Vrijdag van 19.30 tot 20.30 uur          spagaatdiploma, barracudadiploma en age I 
 • Vrijdag van 19.30 tot 21.30 uur          age II
 • Vrijdag van 19.30 tot 22.00 uur          junioren, senioren en combi
 • Vrijdag van 21.00 tot 22.00 uur          25+
 • Zaterdag van 10.15 tot 12.00 uur       aanloopdiploma's, age I en age II
 • Zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur       senioren, junioren en combi

Voor sommige zwemsters/groepen worden individueel trainingstijden afgestemd.

Teams

HZPC heeft teams in verschillende leeftijdscategorieën. Je start met het behalen van de vijf aanloopdiploma’s:

 • basishoudingdiploma
 • zeilbootdiploma
 • balletbeendiploma
 • spagaatdiploma
 • barracudadiploma

Deze diploma’s haal je tijdens aparte diplomazwem-sessies. Daarna ga je verder met de diploma’s age I, age II, junioren en als laatste senioren. Deze diploma’s behaal je tijdens wedstrijden die het hele jaar door georganiseerd worden. De teams zijn samengesteld aan de hand van niveau.

Trainingen

Wanneer je begint met zwemmen, start je in de eerste categorie. Telkens als je een nieuw diploma haalt kom je een stapje hoger totdat je alle diploma’s hebt en in de categorie senioren zwemt. De trainingstijden bepalen we aan de hand van de diploma’s die de zwemster heeft en de mogelijkheden qua ruimte in het zwembad in dat seizoen. 

Rondom wedstrijden worden af en toe extra trainingen gepland. Dit gebeurt altijd in overleg tussen trainer en zwemsters.

Wedstrijden

SynchroonzwemmenSinds het seizoen 2016-2017 is de Limburgse competitie samengegaan met de Brabantse competitie. Eens per jaar zijn de Kampioenschappen Regio Zuid en de Kampioenschappen Regio Zuid Recreatief. Hieraan doen alle zwemsters mee. Alle zwemsters nemen ook deel aan de competitie in kring Regio Zuid. Deze bestaat uit zes techniekwedstrijden per jaar. Een zwemster hoeft niet persé alle zes wedstrijden mee te doen, dus wordt per wedstrijd gekeken welke zwemsters eraan deelnemen. Daarnaast zijn er per jaar verschillende interkring wedstrijden op nationaal niveau waar verschillende zwemsters, die hiervoor limieten behaald hebben, aan deelnemen. Met enige regelmaat nemen de senioren deel aan de Nederlandse Kampioenschappen. 

Synchroonzwemmen 25+

In het seizoen 2016-2017 hebben we voor het eerst een aantal lessen Synchroonzwemmen gegeven aan mensen die graag eens wilden kennismaken met de beginselen van het Synchroonzwemmen. Zij hebben acht lessen gevolgd en konden aan het einde van deze periode gezamenlijk een kleine uitvoering op muziek zwemmen.
Hieraan geven wij in het nieuwe seizoen 2017-2018 graag een vervolg. We starten dan met een nieuwe groep. De lessen zijn bedoeld voor iedere zwemmer, man of vrouw, die graag beweegt in het water, je hoeft hiervoor niet erg lenig te zijn. Tijdens deze lessen leer je de grondbeginselen van het Synchroonzwemmen.
Lijkt het je wel leuk om hieraan deel te nemen, dan ben je van harte welkom. De acht lessen staan gepland op een vrijdagavond van 21.00 tot 22.00 uur vanaf 8 september 2017. De eerste 2 lessen kunnen vrijblijvend uitgeprobeerd worden.
Voor meer informatie of aanmelding voor deze lessen, kun je een email sturen naar hieronder genoemd emailadres.

Filmpjes

REINDONK SPORT TV AFLEVERING 28: SYNCHROONZWEMMEN

Synchroonzwemmen 25+

Vragen?

Wil je meer informatie of een keer mee komen trainen? Stuur een bericht naar synchroonzwemmen@hzpc-horst.nl. Je bent altijd welkom om te komen kijken of om op proef mee te zwemmen.
In ons hoofdstuk over Proeftrainingen kun je hierover meer lezen.

Interesse?

Meld je aan!
 

Onze zwemafdelingen

sterrenplan JUN_9275

Opleidingen

Zwemmen is leuk! En goed leren zwemmen is belangrijk voor de veiligheid van het kind. Jong geleerd is oud gedaan...

Meer over Opleidingen

Serafina

Wedstrijdzwemmen

Wedstrijdzwemmen is een sport voor jongens en meisjes van alle leeftijden. Uithoudingsvermogen en techniek zijn...

Meer over Wedstrijdzwemmen

waterpolo JUN_9573

Waterpolo

Waterpolo is een uitdagende balsport die je in teamverband uitoefent. Samen met jouw team speel je wedstrijden in een competitie...

Meer over Waterpolo

synchroonzwemmen JUN_1212

Synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen is dansen op muziek maar dan in het water. Het op muziek zwemmen noemen we een uitvoering...

Meer over Synchroonzwemmen

masterzwemmen-JUN_3661

Masterzwemmen

Als je zwemt voor je plezier is Masterzwemmen is de manier om de conditie te verbeteren en fit te blijven...

Meer over Masterzwemmen

!cid_A059FEE1-9691-4F5A-9FD3-35D32155D796@lokaal

G-zwemmen

Zwemmen speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding van vrijwilligers...

Meer over G-zwemmen

De sponsoren van HZPC

Mark van Lier aannemersbedrijf BV Café het Centrum Novitas Rob's Sportshop Munckhof Service Center Verkeersschool Janssen La Rondine Slijterij Weijs InnoVista Verstappen Verpakkingen Interchalet B.V. Witveld Bloembinders Dinnissen BV PLUS Markt Ideaal Vullings Henk Bovee Keukens Horst Internetbureau Forwart Rabobank Horst Venray Vissers oliehandel Horst B.V. Aqua Fun Zwembaden Munckhof Groep Versboerderij de Gastendonk

Bekijk al onze sponsoren